3 perspektiver på skilsmissen

For mange forældre er en skilsmisse en livskrise, som kræver mange ressourcer at komme igennem. Mange ting skal ændres, flytning, økonomi, relationer er under opbrud og ændres. Drømmen om kernefamilien og følelsen af at mislykkes, vanskelige følelser af måske jalousi, vrede og skyld over, at børnene nu er skilsmissebørn, kan fylde. Så der er mange gode grunde til, at man som forældre oplever sig i en krise – ja måske i sit livs krise.

Hvordan kan du så som forældre sikre dig, at du sammen med din medforældre kommer godt igennem denne krise. Der er ikke nogen enkelt vej, og din vej vil helt sikkert være din egen. Men det er muligt at give nogle forskellige perspektiver på denne proces.

Den første perspektiv er børnenes. Jeres fælles børn oplever består af 50 % af jer hver især, og billedligt talt har barnet en kopi af jer hver indeni. Hvor godt I kommunikerer, har betydning for, hvordan barnet oplever at hænge sammen indeni. Barnet laver i sit indre en kopi af jer hver især, og en kopi af, hvordan en mor og en far har det sammen. Et barn kan fint tåle uenighed og krise, bare den ikke bliver kronisk, fordi det derved lærer, at livet kan være udfordrende og svært, med det bliver godt igen, hvis det oplever, at forholdet mellem mor og far bliver normaliseret. Jeres barn kan også have behov for noget til sig selv, da det ikke vil gøre nogen af jer kede af det. For nogle vil det være en god ide, at barnet taler med andre, en fælles ven, en klasselærer eller deltager i børnegruppe.

Det andet perspektiv er, hvordan du som forældre håndterer krisen, og hvordan du formår at skabe et indre overskud til at kunne finde dig til rette med den livsomvæltning en skilsmisse i langt de fleste tilfælde er. Hvordan får du passet på dig selv, så du formår at have et tilstrækkeligt overskud til at støtte dine børn gennem skilsmissen. Der vil altid være to spor i dette arbejde. Et spor, der er bagudrettet og ofte handler om en følelsesmæssig bearbejdning og et fremadrettet spor, der handler om at komme til rette med det nye liv, som skal skabes.

Det tredje perspektiv handler og den dynamik, der har været mellem jer som forældre, da I var et par, og som oftest har været forbundet med konflikt eller en oplevelse af at være vokset fra hinanden. Denne dynamik har I drømt om skulle være anderledes, og hvordan får I brudt denne dynamik, så I skaber et godt nok samarbejdsklima til gavn for jer selv og jeres børn.

Du vil i din proces med at finde dig til rette efter skilsmissen besøge alle disse tre perspektiver på skift. Nogle vil fylde mere end andre, og periodevist vil alle perspektiver være i spil.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s